Menu

Η δικτατορία των Αλ Ασαντ στη Συρία

Η δικτατορία των Αλ Ασαντ στη Συρία

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Από τη μια πλευρά οι αντάρτες και από την άλλη ο Αλ Ασαντ. Οι κάτοικοι έχουν περάσει πολλά. Τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί, άλλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν πόλη, να αλλάξουν χώρα. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν πια υποδομές. Ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλούς διεθνείς παράγοντες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Πόσο διαρκεί η δικτατορία των Αλ Ασαντ στη Συρία; Επακριβώς 51 χρόνια καθώς, σαν σήμερα, το 1970 και με στρατιωτικό κίνημα που επικρατεί αναίμακτα, ο 42χρονος τότε υπουργός Αμυνας της χώρας, πτέραρχος Χαφέζ αλ Ασαντ, καταλαμβάνει την εξουσία και συλλαμβάνει σχεδόν όλους τους πολιτικούς. Ενα χρόνο αργότερα ο Ασαντ ανέλαβε πρωθυπουργός και, αργότερα, πρόεδρος της Συρίας, αξίωμα το οποίο και θα διατηρήσει επί 29 έτη μέχρι το θάνατο του τον Ιούνιο του 2000, οπότε και ανέλαβε ο γιός του και νυν επικεφαλής της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο πατέρας Αλ Ασαντ αποριζοσπαστικοποίησε την κυβέρνηση Μπάαθ, δίνοντας περισσότερο χώρο στην ιδιωτική ιδιοκτησία και στην ενίσχυση των εξωτερικών σχέσεων της χώρας με τις χώρες στις οποίες οι προκάτοχοί του θεωρούσαν αντιτιθέμενες. Ο ίδιος τάχθηκε με την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αντιτάχθηκε στο Ισραήλ.